teatarski festivali

Theatar fest Živinice – ŽiviFest 2021:

Grad Živinice njeguje dugogodišnju historiju pozorišne umjetnosti.
Gradsko pozorište Živinice je osnovano 1974. godine. Nešto više od 350 glumaca je igralo u predstavama koje je igralo živiničko pozorište u prethodnih 40 godina.

Tokom svog postojanja izvedeno je više od 100 premijera i približno 700 repriza. Gradsko pozorište Živinice je igralo u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ali i izvan granica bivše države. Zahvaljujući pozorištu Živinice su također postale poznate kao i „festivalski grad“. Festival amaterskog pozorišta Bosne i Hercegovine održao se u Živinicama 1977., 1985. i 1986.godine, a samo živiničko pozorište sa mnogobrojnih festivala se vraćalo sa osvojenim prvim nagradama.

Slijedom ovih događaja 2017. godine uz entuzijam čelnih ljudi i uposlenih JU “Bosanski kulturni centar”održana je i prva teatarska revija “Četvrtkom u pozorište” koja je prerasla u tradicionalnu manifestaciju pozorišne umjetnosti koja se održava svake godine u septembru i oktobru. Manifestacija “Četvrtkom u pozorište” ugostila je mnogobrojne pozornišne predstave, trupe, i glumce iz cijele države Bosne i Hercegovine, a i regiona.

“Teatar fest – ŽiviFest 2021” je nastavak tradicionalne revije “Četvrtkom u pozorište”sa izmjenama koje se tiču takmičarskog karaktera. U toku godine je objavljen poziv za prijavu na festival na koji su se mogle prijaviti sve pozorišne institucije i nezavisne trupe. Nakon održanog festivala u mjesecu oktobru, stručni žiri će birati najbolju predstavu festivala, najboljeg glumca i glumicu. Mnogobrojni građani i posjetitelji nakon sezone na Omladinskoj ljetnoj sceni Živinice na kojoj su održani mnogobrojni kulturni i umjetnički eventi, moći će u hladnijim danima uživati u bogatom kulturnom – umjetničkom programu u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Živinice.

bs_BABosnian