Agroturizam

O Agroturizmu u Gradu Živinice

Prirodno okruženje, mirna okolina bez buke, domaća hrana, upoznavanje seoskog načina života i druge turističke ponude najvažnije su karakteristike ruralnog turizma. U današnje vrijeme prezasićenosti gradskim načinom života, sve više ljudi nastoji pronaći mir u seoskim predjelima.
Koncept agroturizma nastavak je ekoturizma, a potiče posjetitelje na iskustvo poljoprivrednog života iz prve ruke.
Agroturizam je takav oblik turizma u kojem pripadnici lokalne zajednice nude obilazak u sklopu vlastitoga poljoprivrednog projekta i na taj način dopuštaju posjetitelju izravno sudjelovanje u iskustvu sadnje, žetve/berbe i procesiranja hrane određenog lokaliteta.

Udruženje porodica Porodični ruralni edukativni centar – PREC Živinice  osnovano je u septembru 2014. godine i djeluje na području Tuzlanskog kantona. PREC je dio mreže porodica od preko 1000 francuskih ruralnih škola MFR u svijetu i prvo  udruženje ovog tipa na Balkanu. Prostorije udruženja se nalaze u staroj Osnovnoj školi Mjesna zajednica Gračanica, Grad Živinice.
Udruženje PREC Živinice je udruženje porodičnih članova koje ima misiju ponuditi edukaciju prvenstveno ruralnom stanovništvu da na taj način se osposobe za zaposlenje ili samozaposlenje.

Edukacije se vrše prvenstveno iz agroturizma i poljoprivrede mladim i odraslim polaznicima sa stručnim i obrazovanim kadrom za određenu oblast. Cilj je pojedinačnim lokalnim biznisima, obrtima ili gazdinstvima, omladincima ili odraslima poboljšati poslovanje kroz pružanje znanja iz oblasti koje su njima potrebne a odnose se na ruralnu teritoriju. Do sada su realizovane dvije obuke agroturizma za odrasle, jedna obuka agroturizma za mlade, jedna obuka za poljoprivredu za odrasle, obuke šivenja za žene, a misija PREC-a je nastaviti sa navedenim aktivnostima. U cilju promocije vrijednosti ruralnog turizma/agroturizma, dodatnog vrednovanja sela i poljoprivrede, kulturnih, historijskih, prirodnih blagodati Tuzlanskog kantona, domaćih proizvoda, gastronomije i drugih vrijednosti ove regije, udruženje porodica Porodični ruralni edukativni centar  kao svoju glavnu aktivnost realizuje manifestaciju „ Dan agroturizma Edukativnog centra PREC “. Cilj je kroz ovakav način probuditi svijest poljoprivrednika za modernijim pristupom ka poljoprivredi i boljem prihvatanju inovacija i novih tehnologija uzgoja s tendencijom povećanja produktivnosti i profita.

Primarni cilj udruženja je da kroz edukacije naizmjenične pedagogije (učenje prije svega iz prakse, sa njive i poslovnih struktura uz dopunu praktičnog i teoretskog znanja iz učionice) doprinese i pomogne u razvoju sela i ekonomskom jačanju polaznika obuka, članova/porodica PREC-a. Fokusirani su na mlade, djevojke i žene.
Ruralni turizam je bitan faktor u razvoju ruralnih područja i pomaže u očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja.

Sekcija Kulturno umjetničkog društva Modrački mornari “Žene za tradiciju” je nastala u novembru 2015 god. Ideja za osnivanje sekcije je podržana od strane Fondacije tuzlanske zajednice u saradnji sa Gradom Živinice.
Cilj Udruženja je bio da se žene lokalne sredine pokrenu i učine nešto za sebe, svoju djecu i svoju zajednicu. Znanje starijih žena o starim zanatima (vezovi, heklanje, pletenje, šivanje, keranje, tkanje, stara kuhinja) članice Udruženja prenose na mlađe generacije kako bi se očuvala tradicija.
U sekciji Udruženje broji 20 aktivnih članica.
Volja i ljubav za očuvanjem i promocijom tradicionalnih radinosti se pokazala uspješnom, interesovanje za rad članica Udruženja se proširio i autohtoni ručni radovi isporučuju se diljem  svijeta.
Članice Udruženja šiju i izrađuju sve vrste pletiva, heklanja, vezova na prirodnim materijalima. Od tradicionalnih vezova i nošnji do modernih odjevnih predmeta sa različitim motivima.

Video 

bs_BABosnian