konjuh adventure

O Konjuh Adventure :

Konjuh Adventure – feel the nature jedinstvena je sportsko – rekreativna manifestacija ne natjecateljskog tipa ne samo na području Grada Živinice, već na području cijele Bosne i Hercegovine. Manifestacija je već svojevrsni brand Grada Živinice i Zaštićenog pejzaža Konjuh, te organizatora koji stoji iza same ideje ove manifestacije – Živinice Cycling Club. Prvi KA – Konjuh Adventur organizovan je 2017. godine i održava se svake godine tradicionalno u mjesecu augustu. Svake godine na biciklističkom pohodu nestvarnim krajolikom planine Konjuh učešće uzme oko stotinu biciklista sa područja cijele BiH kao i zemalja EU.

Jedinstven po mnogo čemu, ovaj događaj svake godine ispuni sva očekivanja i želje posjetitelje i učesnika kada su u pitanju avanturizam, brdski biciklizam, priroda, kampovanje i druženje.

Učesnici voze relaciju blizu 80 kilometara u trajanju od dva dana.

Prvi dan je ujedno i najteži, jer veći dio vožnje je fokusiran na uspon.Biciklisti se Zelembojem uspinju na vrh Zidine (Konjuh) na nadmorskoj visini od 1180 metara Nakon toga slijedi spust prema Paučkom jezeru gdje je i pozicioniran kamp za učesnike.Mnogobrojni biciklisti nakon dolaska na Paučko jezero koriste priliku i da se okupaju u rijeci Drinjači koja je udaljena svega stotinu metara od jezera.Biciklistički klub Živinice svake godine obezbijedi i šatore za one učesnike koji ne posjeduju isti.Kroz cjelovečernje druženje u predivnom ambijentu Paučkog jezera i hladovine obližnje šume, biciklisti se odmaraju od dana ispunjenog mnogobrojnim doživljajima, utiscima i pripremaju se za drugi dan ture koji starta u ranim jutarnjim satima.

Drugi dan Konjuh Adventur-a je manje zahtjevniji za vožnju kada je u pitanju uspon. Poslije jednog od najtežih uspona u ovom dijelu ture, prema Oblom vrhu, učesnici prilikom spusta imaju priliku na kratkoj stanci obići kaldrmu koja je ostatak Otomanske imperije. Nakon toga duži spust vodi ka slapovima Žlijeban, koja se nalaze tri kilometra od Hotela Zlača. To je ujedno i kraj dvodnevne avanture najljepšim predjelima planine Konjuh.
Učešće je svake godine potpuno besplatno.
Zajednička večera i doručak u kampu na Paučkom jezeru je također osiguran od strane organizatora – Biciklističkog kluba Živinice.

Video 

bs_BABosnian