Dani dijaspore

O manifestaciji Dani dijaspore u Gradu Živinice

Gradska uprava Živinice je prepoznala važnost uspostavljanja odnosa i jačanja veza sa našim građanima koji žive ili rade u inozemstvu. Nema nikakve dvojbe da će se na taj način aktivnom razmjenom znanja i iskustva u segmentima ekonomije, kulture, obrazovanja i nauke stvoriti jake osnove za ubrzan razvoj društvene infrastrukture, ne samo u lokalnoj zajednici već općenito na nivou cijele države. Grad Živinice je jedna od rijetkih lokalnih samouprava koja je različitim aktivnostima već 2016. godine započela pionirski posao povezivanja iseljenika sa maticom kako bi se osigurao obostran boljitak. Na inicijativu gradonačelnika dr.sc. Samira Kamenjakovića već 26.12. 2016. godine formiran je Savjet dijaspore kao vaninstitucionalno savjetodavno tijelo Gradonačelnika.

Tada je i po prvi put otvorena danas već prepoznatljiva i sa sigurnošću može se reći međunarodno poznata manifestacija Dani dijaspore koja je trajala pet dana. Manifestacija Dani dijaspore je postala tradicionalna manifestacija i održava se svake godine u zadnjoj sedmici decembra. Zahvaljujući pomenutoj manifestaciji Živinice u decembarskim danima postaju epicentar kulturnih i umjetničkih događaja, na kojima se uporedo održavaju i biznis forumi, događaji za djecu i mlade, sportske aktivnosti, a sve to uz prisustvo i učešće ogromnog broja građana iz dijaspore koji bez obzira na svoje porijeklo odlučuju svoje odmore provesti u Živinicama.

Krajem mjeseca jula 2021.godine pomenuta manifestacija održana je i ljetnim danima pod nazivom “Dani dijaspore- Ljeto u Živinicama”. U okviru projekta “Dani dijaspore – Ljeto u Živinicama” održano je nekoliko bitnih događaja. Centralni događaj manifestacije je bila “ Internacionalna kuhinja u Živinicama”. Radi se o jedinstvenom festivalu hrane u jednom ambijentalnom okruženju koji je pored promocije tradicionalnih bosanskih jela, ponudio egzotiku na tanjiru iz mnogih nacionalnih kuhinja diljem svijeta.
Mnogobrojni posjetitelji imali su priliku da u Gradu Živinice degustiraju kulinarske specijalitete iz sedamnaest zemlja svijeta.
Tim povodom Grad Živinice je posjetila austrijska ambasadorica Ulrike Hartmann koja je u društvu gradonačelnika Samira Kamenjakovića i građana Grada Živinica uživala u specijalitetima nacionalnih kuhinja kao i bogatom kulturnom programu.

O značaju manifestacije Dani dijaspore i važnosti koncepta manifestacije koji naglašava i ekonomsko poslovni segment saradnje sa dijasporom, govori i činjenica da je kao rezultat manifestacije ostvarena poslovna saradnja i stvoren ambijent za proizvodnju prvog vatrogasnog vozila u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi u okviru manifestacije Dani dijaspore, svake godine održavaju se i biznis forumi, poslovni susreti koji su prilika za povezivanje lokalnih poduzetnika, poslovne dijaspore i inostranih poslovnih partnera sa ciljem uspostavljanja konkretne poslovne saradnje, otvaranja novih tržišta i pokretanja eventualnih investicija. Pored poslovnih mogućnosti Grad Živinice zbog povoljnog geografskog položaja i bogatog biodiverziteta ima ogroman turistički potencijal. Otvaranjem novih pješačkih i biciklističkih staza, promocijom i brendiranjem prirodnih ljepota dijaspori se nastoji ponuditi upravo matica kao najbolje i najisplativije mjesto za odmor. Svi građani/ke koji žive ili rade u iseljeništvu, a žele upostaviti saradnju sa Gradom Živinice, mogu se registrovati u bazu podataka dijaspore Grada Živinice.

Video 

bs_BABosnian