Sport i rekreacija

O sportu i rekreaciji

Grad Živinice je izuzetno bogat sportsko-rekreativnim sadržajem i objektima kako zatvorenog tipa, tako i onog otvorenog.

Pored objekata i površina koje imaju namjenu korištenja za održavanje trening procesa i takmičenja za profesionalne sportiste i rekreativce, mnoge su dostupne i svim ostalim građanima i posjetiteljima. Gradska dvorana Živinice izgrađena je 2005.godine. Kapacitete dvorane koriste mnogobrojni sportski kolektivi kao što je Rukometni klub “Konjuh”, Ženski rukometni klub “Konjuh”, Košarkaški klub Živinice, Odbojkaški klub “Stars” Živinice, Bokserski klub Živinice, Klub borilačkih vještina “Flek Tom Cat” Živinice, Plesni studio Dinna Živinice i drugi. Zbog velikog broja sportskih kolektiva, Gradska dvorana Živinice često je domaćin mnogobrojnih sportskih susreta, državnih i kantonalnih takmičenja. Kada su u pitanju tereni u centralnom dijelu grada postoje dva nogometna stadiona “Slaven” i “Metalac”. Nogometni stadion “Slaven” koristi Fudbalski klub “Slaven” i Ženski fudbalski klub “Fortuna”, dok stadion “Metalac” koristi Fudbalski klub Metalac, kao i polaznici Omladinskog fudbalskog kluba “Eurogol” Živinice.

Kada su u pitanju tereni na otvorenom, postoje dva centralna terena za košarku u Živinicama. Teren za košarku u gradskom parku “Konjuh” na kojem se već četiri godine održava Internacionalni 3×3 turnir. Ovo je ujedno najposjećeniji i najpopularniji teren za košarku jer se nalazi u Aleji gradskog parka Konjuh. U dvorištu Prve osnovne škole Živinice, nalazi se još jedan teren za basket, koji je posebno uređen u duhu urbane (street) kulture. U gradskom parku “Konjuh” nalazi se i jedinstven teren za nogomet sa plastičnom travom koji je najposjećeniji tokom ljetnih mjeseci.
Odmah pored terena za nogomet u fazi izgradnje je i teren za tenis koji će upotpuniti sportsku ponudu u Živinicama.
U objektu JU “Bosanski kulturni centar” zahvaljući entuzijazmu i aktivnostima Penjačkog kluba “UP” Živinice, u fazi izgradnje je i umjetna stijena – zid za sportsko penjanje. Jedan ovakav zid već postoji u objektu u Rudarskoj ulici Živinice, a koriste ga mlađi polaznici Penjačkog kluba “UP” Živinice.

Na području jedinog sportskog aerodroma u Bosni i Hercegovini “Ciljuge” Živinice, koji ima asfaltnu pistu u dužini dva kilometra i koji je u funkciji cijele godine djeluje više sportskih kolektiva i održavaju se mnogobrojne aktivnosti. Aeroklub “Fenix” Živinice održava “INFORMATIVNE LETOVE” svaki dan, tokom cijele godine. Mnogi građani/posjetitelji/turisti nose nezaboravne uspomene i doživljaje sa letova u organizaciji Aerokluba “Fenix” Živinice. Odmah pored sjedišta Aerokluba “Fenix” nalazi se karting staza koju su za svoje aktivnosti ponajviše koristili članovi Karting kluba Živinice. U kompleksu sportskog aerodroma “Ciljuge” Živinice nalazi se i dvorana/sala za streljaštvo Streljačkog sportskog kluba “Konjuh” Živinice. Duž piste sportskog aerodroma “Ciljuge” prolazi i prvi “autoput” za bicikla u Bosni i Hercegovini u dužini od 2,5 kilometara. Biciklističku stazu zbog ravne podloge koriste i mnogobrojni trkači za svoje treninge.

Video 

bs_BABosnian