Rajsko jezero Bašigovci

O Rajskom jezeru u Bašigovcima:

Rajsko jezero Bašigovci je već duži niz godina kao važna turistička destinacija za sve posjetitelje iz Tuzlanskog kantona, a i šire.
Radi se o izrazito ugodnom mjestu za jednodnevni odmor i rekreaciju posjetilaca iz svih dijelova BiH, i ne samo u jeku sezone kada su visoke temeperature, već i u toku cijele godine zbog izrazito lijepog krajolika i pejzaža koji je savršen za opuštene šetnje kružnom uređenom stazom oko jezera.

“Rajsko jezero”pod nazivom još i “Bašigovačko jezero” je kopovskog tipa i nastalo je 1984. godine kada je obustavljena eksploatacija rude uglja.
Jezero je dugo je oko 400 a široko oko 350 metara sa maksimalnom dubinom do 40 metara na sredini.
Iako se radi o jezeru nastalom nakon prestanka eksploatacije rude, ovo jezero je prilagođeno za siguran boravak kupača u vodi jer je dno nasipano šljunkom kako bi se unutrašnji teren jezera poravnjao i smanjio nagib čime se otklonila  mogućnost odrona.

Jezerska voda nema zagađivača, izuzetno je čista čiju manju količinu čini oborinska voda, a snabdijeva vodom iz podzemnih izvora solidnog kapaciteta.
U prilog tome govori i činjenica da je skoro neprimjetna promjena vodostaja jezera u vrijeme suša. Višak vode iz jezera stvara potočić koji nalazi svoj put do rijeke Spreče. Čistoću vode potvrđuje i prisustvo barskih školjki. Od samog nastanka jezera pa do danas u jezero su donošene razne riblje vrste, a kuriozitet je da u Rajskom jezeru obitavaju i slatkovodne meduze.

U ljetnim mjesecima jezero je prava oaza za kupače, skakače u vodu i brojne ljubitelja odmaranja na plaži. Za vrijeme sezone kupanja, jezero Bašigovci dnevno posjeti i do 2.000 kupača, što znači da se po posjećenosti nalazi odmah iza Panonskih jezera u Tuzli. Lijepo uređena plaža može se iskoristiti u toku cijele godine za šetnju, uživanje na svježem zraku i sportskim aktivnostima kao što su odbojka, ribolov, fudbal i slično.

Video 

bs_BABosnian