Planinski i lovački domovi

O planinskim i lovačkim domovima u Gradu Živinice

Planinarsko društvo Drenik Živinice osnovano je 19. juna 2003. godine u Živinicama.
Planinski dom “Drenik” nalazi se u Gornjoj Višći na lokalitetu Njivice na nadmorskoj visini od 520 metara.
Udaljenost planinarskog doma iznosi 13 kilometara od centra Grada Živinice. Nalazi se između obronaka Djedinske planine i planine Konjuh.

Svake godine početkom mjeseca januara PD “Drenik” organizuje Regionalne susrete planinara. To je ujedno i jedinstvena prilika da mnogobrojni zaljubljenici u prirodu upoznaju najljepše predjele Djedinske planine i planine Konjuh. Staze oko planinskog doma “Drenik” prolaze ispod krošnji crnogoričnih i listopadnih šuma. U ovoj zoni nalazi se nekoliko izvora vode koji obrazuju manje vodotoke kao što je rječica Višća koja teče u neposrednoj blizini planinskog doma što djeluje relaksirajuće i boravak na domu čini vrlo ugodnim za posjetioce.

Objekti planinskog doma raspolažu kapacitetom od 30 kreveta, a članovi Planinarskog društva “Drenik” svake godine dodatno obogate kako unutarnje, tako i vanjske sadržaje ovog predivnog planinskog doma u srcu Djedinske planine.

Od Njivica i Planinarskog doma se markiranim planinarskim stazama dolazi do vrha Djedinske planine za 3 sata uz mogućnost izbora pravca kretanja jednom od 4 staze (Drenovača, Potočara, Mravišta i Javor). Od Planinarskog doma do Crvene stijene pješači se 3 sata, a do Djedovog kalema 2 sata i 30minuta. Od vrha Božike stazama se može nastaviti prema središnjem masivu Konjuha.
Jedna od mogućih ruta polazi iz sela Djedino – Zenuni vrela – Gradinski krš – Božika – Drenovača – Njivice, Planinarski dom (520 m). Trajanje ove rute traje oko 5-6 sati hodanja.

Video 

bs_BABosnian