planine i izletišta

O planinama i izletištima:

Okružen autentičnim ljepotama i fascinantnim biodiverzitetom Djedinske planine i planine Konjuh, te mnogobrojnim brdskim predjelima gdje se nalaze i predivna sela čiji ruralni krajolik osvaja svakog posjetitelja, u samom srcu sprečkog polja smješten je grad Živinice.

Dinamičan brdoplaninski reljef koji se harmonično spaja sa ravničarskim dijelom obiluje gustim šumama, rječicama i potocima. Djedinska planina je dobila naziv po selu Djedino koje se nalazi na njenim sjeveroistočnim obroncima. Prema pisanim dokumentima na ovom području prije dolaska Turaka živjeli su bogumili čiji se starješina nazivao “Djed” po kojem je i selo dobilo ime. Kada je u pitanju Djedinska planina dio javnosti je smatra dijelom jedinstvene cjeline planine Konjuh, dok ostali pak smatraju da se radi o zasebnoj planini.

Najviši vrhovi Djedinske planine su: Suhodrvlje (1177 metara n.v. ), Šuplji javor (1180 metara n.v.) i Božika (1115 metara n.v.). Na području Djedina nalaze se staništa sa skupinama ili pojedinačnim primjercima ugrožene vrste božike (božikovine), otud i naziv Božika jednog od najviših vrhova Djedinske planine.
Na području Djedinske planine nalaze se i dvije pećine: Hajdučka i Zenunovačka pećina te više manjih nedovoljno istraženih pećina.​ Djedinskom planinom prolazi Planinarska transverzala “Put Srebreničke povelje”, Srebrenik – Neum.
Na nadmorskoj visini od 520 metara nalazi se i planinarska kuća “Drenik” na lokalitetu Njivice, u podnožju Djedinske planine, na 13 km udaljenosti od centra Živinica. Ovo je ujedno i najpopularnije izletište na području Živinica.

U Višći Gornjoj u naselju Odorovići iznad jezera Brestovica i naselja Hadžije brdo i Mahala nalazi se “Nadstrešnica” koju za svoje aktivnosti koristi i sekcija Lovačkog društva “Toplica”. Ovo je mirnija lokacija koja nije formalno izletiše i koje iskreni poštovaoci i ljubitelji prirode koriste za odmor i šetnju. Staze su izrazito pogodne za brdski biciklizam, a ovaj lokalitet spaja se sa Studešnicom na jednoj strani, te preko Crvene stijene – Djedovog kalema – Lađe – vidikovca Javora – izlazi na Njivice na kojima se nalazi PD “Drenik”. Na samo pet minuta od samog gradskog jezgra nalazi se Sprečko polje, ravničarski dio, rustičnog i pejzaža opasan gustom šumom i okružen prostranim poljima za ispašu.Ovaj dio grada koriste mnogobrojni građani za šetnju, boravak u prirodi

Video 

bs_BABosnian