Šetanje i trčanje

O šetanju i trčanju u Gradu Živinice

Okružen autentičnim ljepotama i fascinantnim biodiverzitetom planine Konjuh, te mnogobrojnim brdskim predjelima gdje se nalaze i predivna sela čiji ruralni krajolik osvaja svakog posjetitelja, u samom srcu sprečkog polja smješten je grad Živinice.
Samo na deset minuta pješačenja od samog centra grada, svaki građanin/posjetitelj ili turista može uživati šetajući, biciklirajući stazama koje prolaze kroz samo središte Sprečkog polja. Radi se o ravničarskom dijelu, rustičnog i živopisnog pejzaža, opasanog gustom šumom i prostranim poljima u dolini rijeke Spreče.

Tokom sedamdesetih godina prošlog stoljeća na ovom području kao preventivna mjera zaštite od poplava i izliva rijeke Spreče izgrađena su dva nasipa koja se nalaze jedan pored drugoga, s tim da nasip sa lijeve strane ide dužinom od dva kilometra uz naselje Jezero i Sjever, dok nasip sa desne strane vodi u unutrašnjost Sprečkog polja, te izlazi na put Ciljuge – Dubrave, te dionicom pored hangara na Sportskom aerodromu Ciljuge izlazi na biciklističku stazu što ljubiteljima boravka u prirodi, trkačima, ljubiteljima šetnje i aktivnog odmora daje idealnu stazu u dužini do 10 kilometara u jednom pravcu.
Ovo je ujedno najpopularnije odredište za šetnju, trčanje posebno iz razloga što se nalazi svega kilometar od centra grada, u potpuno prirodnom okruženju.
Na ovoj stazi održava se i ulična trka “Živinice za 10”.

Bike park i izletište “Rudine” smješteno u prekrasnoj borovoj šumi, obiluje mnogobrojnim stazama za bicikliranje, šetnju i trčanje. Nakon početnog uspona od strane Kopjevića (Gornje Živinice) do visine približne 400 metara nadmorske visine, sve staze bitno ne osciliraju na usponu, tako da su idealne za šetnje tokom cijele godine za sve posjetitelje. Rudina svako godišnje doba prilagodi svojoj ljepoti i stvara nevjerovatne prizore i u sezoni cvata, tako i u sezoni kad svoje krošnje krije pod sniježnim pokrivačem. Izletište Rudina ima dva najviša vrha – Rudinu od 425 metara nadmorske visine koja se nalazi u unutrašnjosti izletišta i Mramor (ujedno i vidikovac) koji je na nadmorskoj visini približno 450 metara nadmorske visine i koji ide prema zapadnoj strani naselju Omazići (Banovići) te Priluk i Šerići (Živinice).

Područje Gornje Višće, Đurđevika i Djedina (Živinice) zbog svog položaja opasanog Djedinskom planinom, izuzetno je bogato šetnicama, planinarskim i biciklističkim stazama. U zavisnosti od afiniteta svakog pojedinca postoje više nivoa zahjevnosti navedenih staza za rekreaciju. Jedna od manje zahtjevnijih, a koja prolazi pored prekrasnog jezera “Hadžije” Gornja Višća i prolazi kroz naselje Mahala – Odorovići (Gornja Višća) ide prema Lovačkom domu “Toplica” – “Nadstrešnica”. Nalazi se u prekrasnom ambijentu hrastove i bukove šume. Ova staza je idealna za ugodne šetnje, a svi oni koji žele dodati ovoj stazi dodatni uspon i težinu imaju mogućnost svoj put nastaviti prema Djedovom kalemu, Dreniku ili području Studešnice i posjeti Grobu Peje Markovića.

Staza prema planinarskom domu “Drenik” Živinice je jedna od najpopularnijih sa mogućnošću uspona i na više vrhova Djedinske planine. Ljubaznost članova PD “Drenik” i ambijentalnog okružnje uz mnogobrojne šadrvane i sadržaje za djecu, pruža idealno odredište za šetače i planinare.
Kružna staza za šetnju ili trčanje uz “Rajsko jezero” Bašigovci posjetiteljima će pružiti priliku da posjete i obližnju nekropolu stećaka te objekat stare Bosanske kuće.

Galerija

Video 

bs_BABosnian