plivanje i kupanje

O plivanju i kupanju:

“Rajsko jezero” pod nazivom još i “Bašigovačko jezero” je kopovskog tipa i nastalo je 1984. godine kada je obustavljena eksploatacija rude uglja.

Jezero je dugo je oko 400 a široko oko 350 metara sa maksimalnom dubinom do 40 metara na sredini.
Iako se radi o jezeru nastalom nakon prestanka eksploatacije rude, ovo jezero je prilagođeno za siguran boravak kupača u vodi jer je dno nasipano šljunkom kako bi se unutrašnji teren jezera poravnjao i smanjio nagib čime se otklonila  mogućnost odrona.
Jezerska voda nema zagađivača, izuzetno je čista čiju manju količinu čini oborinska voda, a snabdijeva vodom iz podzemnih izvora solidnog kapaciteta.
U prilog tome govori i činjenica da je skoro neprimjetna promjena vodostaja jezera u vrijeme suša. Višak vode iz jezera stvara potočić koji nalazi svoj put do rijeke Spreče. Čistoću vode potvrđuje i prisustvo barskih školjki. Od samog nastanka jezera pa do danas u jezero su donošene razne riblje vrste, a kuriozitet je da u Rajskom jezeru obitavaju i slatkovodne meduze.

Na području Tuzlanskog kantona postoje mnogobrojni bazeni, ali sa sigurnošću možemo reći da ne postoji jedan takav kao što je bazen “Toplica” koji se nalazi na području Lukavice Gornje – Živinice.
Posebnost se ogleda u izvorskoj vodi koja pritiče u bazen i njenoj posebnosti koja se ogleda u tome što voda ima stalnu temperaturu od 20-22 stepena.
Voda nije hemijski tretirana i idealna je za sve posjetitelje i kupače koji vole potpuno prirodno okruženje.

Bazeni “ERNA” Priluk zbog svog izuzetnog pristupa prema gostima i kupačima, uređenosti bazena, velikog broja ležaljki, klupa i suncobrana i vrhunske usluge  predstavljaju jedno od omiljenih mjesta za kupanje za sve posjetitelje sa područja Tuzlanskog kantona, a i šire.
Bazeni imaju dnevni kapacitet za 1.500 kupača, na vodenoj površini od 600 kvadrata.
Nalaze se u Priluku (Živinice) u blizini Stare džamije Priluk i u blizini izlaza na jezero Modrac.

Pored velikog bazena nalazi se i dječiji bazen, a odmah pored se nalazi i restoran koji radi tokom cijele godine i čiji je kapacitet 450 osoba/gostiju.

Na području užeg dijela gradske zone u mjestu Križaljka (Živinice) na putnom pravcu Živinice – Banovići nalaze se i bazeni AQUA Živinice.

U sklopu kompleksa bazena AQUA nalaze se raznovrsni sadržaji, posjetiteljima je dostupan i restoran sa raznim jelima, toplim i hladnim napitcima. Tokom sezone na bazenima se održavaju i mnogobrojni tematski party-i, i omiljeno je mjesto za izlazak, cjelodnevni boravak i druženje tokom ljetne sezone mnogim građanima sa područja Tuzlanskog kantona.

Video 

bs_BABosnian