gradski bulevar živinice

O gradskom bulevaru:

Gradski bulevar Živinice je glavno gradsko šetalište, svojevrsni izlog grada, mjesto susreta građana koji naročito u periodu od aprila do početka prvih jesenjih kiša koriste mnogobrojne ljetne bašte obližnjih restorana i caffe barova za ugodan odmor, boravak, druženje i konzumiranje ukusne hrane u restoranima koji se nalaze na Bulevaru.

Špica sezone svakako je u ljetnim mjesecima zbog posjeta i velikog broja građana iz dijaspore i mnogobrojnih turista, te posjetitelja iz obližnjih općina i gradova, što ovom dijelu grada daje posebnu čar u toplim ljetnim mjesecima.
Posebnost gradskog bulevara ogleda se i u samoj estetici.
Središnji dio Bulevara čini moderna fontana u bojama čiji se mlazevi vode aktiviraju na svaka tri minuta.
Na prostoru gradskog bulevara održavaju se i mnogobrojne manifestacije poput manifestacije Dani dijaspore, Dani Agroturizma, te i mnogi drugi kulturno zabavni događaji.

Sebilj česma na gradskom bulevaru je najljepši dekorativni simbol grada.
Za razliku od originalnog sarajevskog koji je napravljen od drveta, živinički Sebilj je izrađen od bijelog mermera.
Odmah pored Sebilja nalazi se  ulaz u harem Gradske džamije, uz čiju zidnu ogradu su postavljene i barok klupe za sjedenje i odmor šetača.
Prostor gradskog bulevara okružuje Centralnu gradsku džamiju u Živinicama unikatnog izdanja  sa gracioznim munarama visokim 52  metara i bakrom prekivenom džamijskom kupolom.
Mada gradnja cjelokupnog objekta nije okončana, a započela je 1995. godine, njegov najbitniji dio, mjesto obavljanja namaza, je u funkciji.
Džamija Islamskog centra zauzima površinu od 350 kvadratnih metara, a za vrijeme klanjanja džume, po riječima imama Esada Nišića, u nju stane oko 300 vjernika.
Posebnu ljepotu džamijske avlije daje izuzetno izgrađeni Šadrvan. Šadrvan je vakuf- poklon džematu od porodice Tairi. Džematlije prije ulaska na izvršavanje molitve Allahu dželešanuhu na šadrvanu uzimaju abdest- govori imam Džamije Islamskog centra Esad Nišić, te dodaje da Mekteb džamije Islamskog centra pohađa 112 djece iz Živinica.

Video 

bs_BABosnian