Etno avlije i bašte

O etno avlijama, baštama i ribnjacima:

Zbog izrazito povoljnog geografskog položaja i dinamičnog reljefnog oblika gdje se izmjenjuju ravničarski  sa brdskoplaninskim predjelima isprekidani sa brojnim rječicama i potocima, Živinice imaju  mnogobrojne etno bašte i ribnjake koje posjećuju mnogobrojni domaći  i strani gosti.

Etno Avlija Mačkovac nalazi se samo pet kilometara od skretanja prema poznatom izletištu Zlača iz pravca Živinica.
Pored izvrsne gastronomske ponude Etno Avlija Mačkovac je mali muzej pod vedrim nebom.
Kada kročite u Etno avliju imati ćete osjećaj da ste se vratili barem stotinjak godina unatrag. U tipičnom bosanskom ambijentu vidjećete stare bosanske kuće šeperuše, vodenice , radionice i druge prateće objekte baš onakve kako su nekada davno izgledali.
Ovom ugođaju doprinosi i desetine hiljada autentičnih starih predmeta koji su se koristili u bosanskom domaćinstvu. Ovdje možete probati tradicionalna bosanska jela direktno sa otvorenog ognijšta i popiti kahvu u starinskoj kafani, te uz žubor vode i cvrkut ptica odlutati u neka davna vremena.

Etno ribnjak Gornja Višća nalazi se na udaljenosti od šest kilometara od centralnog dijela gradske zone Živinica, u mjestu Đuvelika.
Etno ribnjak je pozicioniran u izrazito zelenom ambijentu sa pogledom na okolna brda i guste šumske predjele.
Ribnjak napaja prirodna izvorska voda.
Na površini od 3.000 metara kvadratnih nalaze se i četiri etno kuće, petnaest šadrvana i restoran.
Tokom sezone zbog izrazito privlačnog krajolika i izvrsne gastro ponude na prostoru Etno ribnjaka Gornja Višća organizuju se i mnogobrojne proslave.

Etno restoran Bardak nalazi se u mjestu Podgajevi, na desnoj strani putnog pravca Živinice – Sarajevo. Unutrašnjost restorana je izrazito ambijentalna, okružena prirodnim krajolikom uz žubor rijeke. Gastro ponuda obiluje specijalitetima iz tradicionalne bosanske kuhinje.

Ribnjak Priluk nalazi se na udaljenosti od 13 kilometara od centra Živinica.
Nalazi se u samom središtu borove šume.
Ribnjak radi tokom cijele godine, posjeduje unutrašnje prostorije za pušače i nepušače. Posjetitelji imaju priliku vidjeti i mnogobrojne domaće životinje koje se nalaze na posebnom ograđenom dijelu Ribnjaka Priluk. Posjeduje 56 stolova otvorenog i zatvorenog tipa.
Glavni specijaliteti su riječne i jezerske ribe uz preukusne pšenične domaće pogače.

Video

bs_BABosnian