džebarska džamija i muzej

Historijat o Džebarskoj džamiji:

Na području Džebara, ujedno najstarijeg sela na području Grada Živinice koji se u pisanim izvorima pominje već oko 1533.godine, postoji nadaleko čuvena Džebarska džamija, najstarija na području Tuzlanskog kantona, a jedna od najstarijih u Bosni i Hercegovini.
Riječ “džebar” potiče od perzijske riječi “džebelum” što na perzijskom znači brdo.

Turci su osvojili Džebare oko 1512.godine za vrijeme Fatiha, pa je i sama izgradnja džamije smještena u tom periodu.
Do 1878.godine ova džamija se zvala “Džinangir”, što na perzijskom znači “Fatih”, a to upućuje da je izgrađena za vrijeme Sultana Mehmeda  El-Fatiha.
Postoji više verzija koje govore o njenom nastanku, a jedna od njih ovako svjedoči:

Za vrijeme osvajanja Bosne od strane Turaka došlo je do borbi između dvije vojske za Džebarsku gradinu (725 m.n.v.) koja se nalazi na tromeđi Živinica- Kladnja i Šekovića.
Džebarska gradina je prirodno utvrđenje iznad Džebara, sa koga se mogla kontrolisati važna putna komunikacija jer je tu prolazio izuzetno važan karavanski put Tuzla- Ravna Trešnja-Spreča-Zlo Selo (Zelenika)- Džebari-Noćajevići-Kladanj- Olovo- Sarajevo.

Borbe su bile dugotrajne i Turci nisu uspijevali osvojiti ovo mjesto.
Jedne noći su uočili da žene silaze niz Gradinu po vodu, te su dvije djevojke zarobili, pod prijetnjom da će ih pobiti ako ne kažu kako najlakše da pobijede bosansku vojsku.
Uplašene djevojke su odale tajnu osvajanja Gradine, te Turci tako osvoje Gradinu. Zauzvrat djevojke su oslobodili a Sultan Mehmed El-Fatih u čast dobivene bitke naredi da se tu sagradi džamija. Građevinski materijal se nabavi, ali po nerazjašnjenim okolnostima u toku jedne noći bi prebačen za 300 metara daljine na drugo mjesto, bliže vodi.

S obzirom da prebacivanje građevinskog materijala nije bilo moguće uraditi ljudskim naporima za tako kratko vrijeme u trajanju jedne noći, bi shvaćeno da je to  sigurno učinjeno Božijom voljom i Turci odlučiše da se džamija tu izgradi, pa se i do današnjeg dana tu nalazi.
Vjerujući u posebnost ove džamije oko deset hiljada hodočasnika posjeti ovo mjesto prve subote avgusta mjeseca, vjerujući ukoliko u Džebarskoj džamiji klanja tri džume ili posjeti tri uzastopna mevluda ima vrijednost kao da je hadž obavio.

Galerija

Video 

bs_BABosnian