biciklizam

O biciklizmu:

Zahvaljujući dinamičnom reljefu koji se ogleda u spoju ravničarskog sa brdsko planinskim predjelima, Živinice su jedna od najpopularnijih destinacija na području  Tuzlanskog kantona, a i u Bosni i Hercegovini za sve ljubitelje biciklizma.

Živinice su “bike friendly” grad, uz izgrađeni “autoput” za bicikla u dužini od 2,5 kilometara.
Autoput za bicikla – Biciklistička staza nalazi se na području Ciljuga sa lijeve strane puta Živinice – Ciljuge – Bašigovci, duž piste sportskog aerodroma Živinice.
Grad Živinice tokom sezone besplatno iznajmljuje bicikla građanima/posjetiteljima/turistima koji imaju namjeru koristiti ista u turističke ili rekreativne svrhe.

Besplatno iznajmljivanje bicikala moguće je u zgradi gradske uprave Živinice.
Bicikla se iznajmljuju svaki dan radni dan od 07:30 do 16:00 sati, sa mogućnošću korištenja bicikla u trajanju od 24 sata, a petkom je moguće iznajmiti biciklo na više dana – vikend dani (subota i nedjelja).
Na važnijim gradskim lokacijama postavljeni su i parking stalci za bicikla.
Zahvaljući entuzijazmu Biciklističkog kluba Živinice i podršci Grada Živinice, na cjelokupnom području markirano je do 50 staza koje su u rasponu od manje  zahtjevnijih do onih koje su izrazito zahtjevne i idealne su za bicikliste i sportiste koji se pripremaju za veća takmičenja.
Svaka biciklistička staza na području grada Živinice pogodna je i za hiking ture, trail trčanje, šetnju i boravak u prirodi.
Živinice imaju i jedinstven “bike park” na Rudini (Gornje Živinice – Kopjevići – Šišići) koji je markiran i uređen od strane Biciklističkog kluba Živinice.
Vrh Rudine je na nadmorskoj visini od 425 metara n.v.
Cjelokupno područje pokriveno je borovom šumom.

Široke staze koje nemaju veliki nagib idealne su i za porodične vožnje biciklom, a sam vrh Rudina nalazi se na nešto manje od osam kilometara od užeg dijela grada.
Sve staze koje se koriste na području Živinica dostupne su na Komoot profilu Biciklistučkog kluba Živinice:
https://www.komoot.com/user/761117973995

 

Video 

bs_BABosnian