živinički parkovi

O parkovima u Živinicama:

Osim činjenice da su Živinice kao ravničarska dolina na obalama rijeke Spreče i Oskove, oivičena i okružena gustim i visokim listopadnim i četinarskim šumama – obronaka legendarnih planina Konjuha i Majevice, u samom centru grada nalazi se i nekoliko parkova koji oslikavaju svu puninu zelenila i ugodnog okruženja idealnog za cjelodnevni boravak ili kratku stanku od svakodnevnih obaveza.

 Odmah uz nekadašnji Hotel Konjuh u šumi stoljetnog hrasta lužnjaka nalazi se gradski park simboličnog naziva “Konjuh”.
Iako je ovaj park dugo vremena važio za jedno od posjećenijih gradskih zona za dnevni odmor i boravak, veći značaj je dobio u periodu od 2018.godine pa do danas kada je za vrijeme mandata gradonačelnika Samira Kamenjakovića obogaćen za mnoštvo sportskog sadržaja, a  sama estetika parka je obogaćena popločanim stazama i fino uređenom parkovskom alejom u hladu pod raskošnim granama stoljetnog hrasta lužnjaka.
Uz ljuljačke i tobogane za mlade Živiničane, nalaze se i sprave za gimnastičare iz našeg grada, ali i njegove goste.
Sa betonskim i drvenim klupama i šahovskim poljem u sredini parka, te jezerom pijeska, vrhunac jednog od boljih gradskih projekata čini basket teren za rekreativce i ljubitelje košarke.

Na basket terenu sa plastičnom podlogom živinički ljubitelji košarke na jedan koš već par godina organizuju turnir 3×3, uz turnir za najbolju ekipu, nagrađuje se i najbolji igrač, najbolje zakucavanje i najbolji pucač trojki. Organizatori Turnira 3×3 su u Živinicama svake godine obezbjeđuju sve bolji finansijski fond za nagrade što privlači sve više kvalitetnih ekipa iz bivše Jugoslavije.

Pored unikatnog basket terena na zapadnoj strani parka nalazi se i teren za nogomet obložen umjetnom travom.
U toku je izgradnja i terena za tenis što će dodatno obogatiti park “Konjuh”.
Zbog jedinstvenog ambijenta u ovom parku se održavaju i mnogobrojne manifestacije.
Krajem mjeseca jula 2021.godine u ovome parku je održan i mega gastro događaj “Internacionalna kuhinja” u okviru manifestacije Dani dijaspore- Ljeto u Živinicama, gdje je na dnevnoj bazi park posjetilo do 3.000 posjetitelja.

Drugi po veličini park u gradskoj zoni Živinica je Centralni park koji se nalazi pored zgrade Gradske uprave Živinice.
Ovo je ujedno park monumentalnog tipa, u središnjem dijelu parka nalazi se Spomen obilježje bosanskim braniocima.
U toku trogodišnje agresije na našu zemlju smrtno je stradalo 237 šehida ili poginula borca sa područja Živinica.
Njihova imena su upisana na bakarne ploče centralnog simbolično kamenog spomenika.
Na ulazu u park nalazi se bista Heroja rata Armije Bosne i Hercegovine Nesiba Malkića, nekadašnjeg komandanta 210. brigade. Ova jedinica, kao i u ostale živiničke, borila na svim ratištima u Bosni i Hercegovini, od Gradačca, Brčkog i Teočaka do Bihaća i Sarajeva.

Povodom značajnih datuma iz naše historije različite delegacije ovdje polažu vijence i cvijeće.

Neposredno uz Centralni park nalazi nalazi se i Titova bista.
Spomen bista podignuta je u znak sjećanja na 04.maj 1980.godine, dan smrti bivšeg predsjednika SFRJ i svjetskog državnika Josipa Broza Tita.
Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i ostalih relevantnih historijskih datuma, na spomen bisti mnogobrojne delegacije polažu cvijeće.

Video 

bs_BABosnian