Vjerski objekti

O vjerskim objektima:

 Grad Živinice je Bosna i Hercegovina u malom, ogledalo ljepote raznolikosti i značajnog historijskog bogatstva koje se može čitati kroz mnogobrojnu ostavštinu i monumentalna svjedočanstva u formi nekropola stećaka, industrijske baštine i ostalih značajnih objekata kao što su vjerski objekti koji zasebno govore priče o davnim vremenima i historijskom značaju ovog područja koje je utkalo u sebe svu puninu različitosti i učinilo je svojim simbolom.

Na području Džebara, Grad Živinice postoji nadaleko čuvena Džebarska džamija, najstarija na području Tuzlanskog kantona, a jedna od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Izgrađena je 1463.godine u vrijeme Sultana Mehmeda II El-Fatiha. Postoji više verzija koje govore o njenom nastanku

U predivnom ambijentu stoljetne šume nalazi se najstarija džamija poslije one u Džebarima – Stara džamija u Priluku.
Prema pisanim podacima, graditelji džamije i njeni vakifi, šejh Hasan i šejh Mustafa, sagradili su ovu džamiju 1735. odnosno 1736. godine.
“Kroz arhivske dokumente i istraživanja, identificirani su šejh Hasan kao kapetan Tuzlanske kapetanije i šejh Mustafa kao vojni efendija, šejh iz tuzlanske tvrđave˝, pojasnio je Azaudin efendija Sakić, imam Nove džamije u Priluku koja se nalazi u neposrednoj blizini Stare džamije.

Nakon inicijative dr. Suadina Straševića i nakon prikupljanja dokumentacije, Stara džamija u Priluku proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 8. novembra 2013. i dobrom od najveće vrijednosti. 

Kapelica sv. Ante Padovanskoga biser je  kulture koja više od stotinu godina na samom ulazu u gradsku zonu, okružena zelenilom u dvorištu Prve osnovne škole Živinice svojim unikatnim minimalističkim izdanjem zadržava pogled svih prolaznika.
Radi se o najstarijem sačuvanom sakralnom katoličkom objektu. Sagradili su je 1912. godine  Anto i Mijo Tadić na svojoj zemlji i darovali je Crkvi.
Renovirana je 2014. godine i otada se za spomendane Sv. Ante i Padovanskog i Pustinjaka slavi sv. misa.

Župa Sv. Ivana Krstitelja u Živinicama nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Bosne, u Sprečkom polju, pod planinom Konjuh, na nadmorskoj visini od 210 metara.
Kada je osnovana župa Sv. Ivana Krstitelja nije imala crkvu, mise su slavljene u kapelici Sv. Ante Padovanskog.
Crkva Sv. Ivana Krstitelja nalazi se u gradskom naselju Sjever u mirnom okruženju bez saobraćajne buke i meteža. Izgradnja ovog objekta počela je krajem 20. stoljeća, kada je koncem osamdesetih izdata dozvola za njenu gradnju.
Njena ljepota dodatno se ogleda u unikatnom arhitektonskom zdanju.

Crkva sv. Ane pripada župi Par Selo osnovana je 1986. odvajanjem od župe Morančani. Obuhvaća naselja Par Selo, Donje Dubrave, Pasci i Spreča. Zaštitnik župe je sv. Ana (26. 7.) Pripada Vrhbosanskoj nadbiskupiji i Tuzlanskom dekanatu. Crkva se nalazi na tromeđi između Živinica- Donjih Dubrava i Par Sela (Tuzla).
Nalazi se odmah uz kružni tok Živinice – Dubrave.

Starokatolička crkva Sv. Marije jedina je Starokatolička crkva u Bosni i Hercegovini koja datira od 1924. godine na području Živinica u Dubravama Donjim, svega stotinu metara od crkve Sv. Ane, na desnoj strani puta Živinica- Dubrave.

Pravoslavna crkva u selu Podgajevi sagrađena je, po jednom podatku, 1906. godine i okupljala je vjernike iz više od 20 sela sa područja nekoliko opština Tuzlanskog kantona.
Hram Silaska Svetoga Duha na Apostole u Podgajevima izgrađen je i osveštan 1910. godine.
U proteklom ratu hram je devastiran, a od 2014. godine krenula je svaobuhvatna obnova hrama.

Stara džamija u Lukavici Gornjoj sagrađena je  1879/1880 godine. Sam objekat je omalterisan sedrenim pijeskom i krečom, temelji su od kamena, a prepoznatljiva je također po drvenom trijemu nalik onome u Džebarskom džamiji, munara je drvena kao i krov  koji je četverovodni pokriven šindrom.
Svu ljepotu ovog starog sakralnog objekta svaki posjetitelj  uživo će doživjeti na kao neopisiv doživljaj.
Jedan od najvažnijih napisanih radova na ovu temu koji detaljno govori o Staroj džamiji u Lukavici Gornjoj i cjelokupnoj  historiji ovog džemata je rad autora Seudina Selića pod nazivom Džamije, mektebi i mezaristani na području džemata Gornja Lukavica.

Stara Džamija u Živinicama Gornjim egzistira od 1937. godine, jedna je od najstarijih džamija u Živinicama.
U prošlom vremenu imala je funkciju gradske džamije. Zbog ruševnog stanja  objekat nije bio duže vrijeme u upotrebi, tokom 2020. godine uz pomoć Medžlisa Islamske zajednice, Grada Živinice, Gradonačelnika Samira Kamenjakovića mnogobrojnih džematlija i donatora počela je obnova Stare džamije. Objekat je prepoznatljiv po kamenom zdanju, sa četverovodnim krovom i minimalističkoj arhitekturi u tradiciji starobosanske gradnje.

Video :

bs_BABosnian