Jezera i bazeni

O jezerima i bazenima na području Živinica:

Kao posljedica površinske eksploatacije uglja u periodu između 1979- 1985 godine na području Živinica nastaje više kopovskih jezera naročito na području između Đurđevika i Višće Gornje, odnosno dijela okruženog Djedinskim planinskim vijencem. Jezero “Hadžije” koje se nalazi u Višći Gornjoj (Odorovići) zaseok Hadžije je jedno od ljepših jezera ovog tipa. Idealno je za odmor i ribolov.

Jezero ne koriste kupači zbog mogućih odrona i lokalnih depresija, nalazi se popularnoj biciklističkoj i planinarskoj trasi koja preko zaseoka “Mahala” vodi na više lokacija (Djedov kalem, Drenik, Studešnica).
Rajsko jezero Bašigovci je već duži niz godina važna turistička destinacija za sve posjetitelje iz Tuzlanskog kantona, a i šire. Radi se o izrazito ugodnom mjestu za jednodnevni odmor i rekreaciju posjetilaca iz svih dijelova BiH, ne samo u jeku sezone kada su visoke temeperature, već i u toku cijele godine zbog izrazito lijepog krajolika i pejzaža koji je savršen za opuštene šetnje kružnom uređenom stazom oko jezera.

“Rajsko jezero”pod nazivom još i “Bašigovačko jezero” kopovskog je tipa nastalo je 1984. godine kada je obustavljena eksploatacija rude uglja. Jezero je dugo oko 400 a široko oko 350 metara sa maksimalnom dubinom do 40 metara na sredini. Iako se radi o jezeru nastalom nakon prestanka eksploatacije rude, ovo jezero je prilagođeno za siguran boravak kupača u vodi jer je dno nasipano šljunkom kako bi se unutrašnji teren jezera poravnjao i smanjio nagib čime se otklonila mogućnost odrona.

Najljepše jezero na području Živinica za sve ljubitelje ribolova svakako je jezero “Bare- Šljunkara” koje se nalazi sa lijeve strane putnog pravca Živinice – Husino – Tuzla u mjestu Strašanj.
Ovo jezero je idealno za sportski ribolov, a u organizaciji Udruženja građana UGSR “Mrena” Živinice na ovoj lokaciji se održavaju i mnogobrojna takmičenja.
Osim toga, UGSR “Mrena” Živinice redovno održava i poribljava jezero i brine se za cjelokupan riblji fond na cjelokupnom području Grada Živinice.

Na području Tuzlanskog kantona postoje mnogobrojni bazeni, ali sa sigurnošću možemo reći da ne postoji jedan takav kao što je bazen “Toplica” koji se nalazi na području Lukavice Gornje – Živinice.
Njena posebnost se ogleda u izvorskoj vodi koja pritiče u bazen i u tome što voda ima ugodnu stalnu temperaturu od 20-22 stepena.
Voda nije hemijski tretirana i idealna je za sve posjetitelje i kupače koji vole potpuno prirodno okruženje.

Bazeni “ERNA” Priluk zbog svog izuzetnog pristupa prema gostima i kupačima, uređenosti bazena, velikog broja ležaljki, klupa i suncobrana i vrhunske usluge  predstavljaju jedno od omiljenih mjesta za kupanje za sve posjetitelje sa područja Tuzlanskog kantona, a i šire.
Bazeni imaju dnevni kapacitet za 1.500 kupača, na vodenoj površini od 600 kvadrata.
Nalaze se u Priluku (Živinice) u blizini Stare džamije Priluk i u blizini izlaza na jezero Modrac.

Pored velikog bazena nalazi se i dječiji bazen, a odmah pored se nalazi i restoran koji radi tokom cijele godine i čiji je kapacitet 450 osoba/gostiju.

Na području užeg dijela gradske zone u mjestu Križaljka (Živinice) na putnom pravcu Živinice – Banovići nalaze se i bazeni AQUA Živinice.

U sklopu kompleksa bazena AQUA nalaze se raznovrsni sadržaji, posjetiteljima je dostupan i restoran sa raznim jelima, toplim i hladnim napitcima. Tokom sezone na bazenima se održavaju i mnogobrojni tematski party-i, i omiljeno je mjesto za izlazak, cjelodnevni boravak i druženje tokom ljetne sezone mnogim građanima sa područja Tuzlanskog kantona.

Na području Živinica, Tuzle i Lukavca u periodu od 1960. do 1963. godine izgrađena je jedna od najvećih vještačkih vodo-akumulacija u zemlji – Jezero “Modrac” kapaciteta 100 miliona m3 vode za industriju regiona, zauzimajući površinu od 1.725 hektara od čega na Živinice otpada 750 hektara.
Naselja Priluk, Šerići (Živinice) nalaze se na obali Jezera “Modrac”.
Osim predivnog krajolika i biljne vegatacije, prisustva ptica močvarica kojih je identifikovano 98 vrsta, akumulacija Modrac je biser ovog kraja.
Iako još uvijek nisu iskorišteni svi turistički potencijali ove ogromne vodene površine i bogatog krajolika, sve je velikih broj zaljubljenika u Birdwatching-u (pomatranju ptica) na močvarnom području jezera Modrac, a turizam u formi birdwatchinga je prepoznat i uvršten u Strategiju razvoja turizma Grada Živinice na  inicijativu Udruženja za zaštitu prirode i biodiverziteta Via naturae – Šerići (Živinice).
Dužinom putnog pravca Živinice – Šerići – Priluk – Poljice – Prokosovići na desnoj strani proteže se predivan močvarni krajolik, zatim vodeni pejzaž jezera Modrac sa mnogobrojnim čamcima što mnogi biciklisti koriste kao omiljenu destinaciju za svakodnevni trening, rekreativnu vožnju uz turistički obilazak.

Video dronom

bs_BABosnian